Home / Blog / Tips & Tricks / Wat is een timelapse? | Hoe maak je een timelapse Deel 1

Wat is een timelapse? | Hoe maak je een timelapse Deel 1

with Geen reacties

In de blogserie ‘hoe maak je een timelapse?’ wordt in 6 delen uitgelegd hoe je een timelapse kan maken. In dit eerste deel ga ik in op wat een timelapse nou precies is en wanneer je deze techniek gebruikt.

Wat is een timelapse?
Inhoudsopgave

1. Definitie timelapse

Timelapse is een filmtechniek waarbij op een bepaald interval foto’s worden gemaakt en later worden samengevoegd tot een vloeiende video. Hierdoor ontstaat een video die een versnelde weergave toont van de werkelijkheid.

De beste uitleg is om gewoon te zien wat een timelapse is! Check mijn showreel die ik begin 2019 online zette!

2. Een video versneld afspelen is niet de beste manier!

‘Waarom film je niet gewoon om het later versneld af te spelen?’. Een veel gestelde vraag van mensen die uit interesse een praatje komen maken als ik aan het werk ben. En terecht, want voor een leek op het gebied van timelapse klinkt dit heel logisch. Toch is het versneld afspelen van een video niet de beste manier voor het maken van een timelapse. Hieronder een aantal argumenten waarom je een timelapse maakt met foto’s en niet met een versnelde video.

Voordelen van foto’s t.o.v. een versnelde video

Er zijn soms uitzonderingen waarbij een versnelde video handig is, maar over het algemeen maak je een timelapse met foto’s.

Kwaliteit

Foto’s hebben een hogere kwaliteit dan een video. Hierdoor kan je een timelapse maken van extreem hoge kwaliteit en resolutie.

Hoe maak je een timelapse?
De Sony a7rIII tijdens het maken van een timelapse!

Flexibiliteit in de postproductie

Door foto’s in RAW te schieten heb je enorm veel flexibiliteit in de postproductie. De hoge dynamic range van foto’s is erg handig bij omstandigheden met een groot contrast. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een zonsondergang of een blue hour shot waarbij je onderbelicht om de hooglichten te sparen en de schaduwen in post oplicht.

Data

Bij lange timelapseopnames geeft video extreem veel data. Als je een video versneld in de editing dan delete je in principe frames, waardoor de video versneld. Je schiet dus een hoop data die niet nodig is.

Timelapse opslag
Vele terabytes aan opslag!

Motion blur

Met foto’s heb je de mogelijkheid om (in camera) veel motion blur toe te voegen met lange sluitertijden (m.b.v. grijsfilters). Hierdoor wordt de beweging in een timelapse vloeiender. Dit is niet tot nauwelijks mogelijk met een video.

Long exposure

Met foto’s kan je bij weinig licht met lange sluitertijden werken en de ISO relatief laag houden. Hierdoor kan je beelden met weinig ruis schieten. Met video zal je al snel de ISO op erg hoge waarden moeten zetten, wat de kwaliteit niet ten goede komt.

Niet mogelijk met film

Sommige onderwerpen kunnen zelfs niet (kwalitatief) met film vastgelegd worden. Denk hierbij aan de beweging van sterren aan de hemel, dit lukt enkel op een kwalitatieve manier met foto’s. Of bijvoorbeeld een lange termijn timelapse van een bouwproject, waarbij de camera maanden tot jaren op één plek staat. Het is dan veel handiger om elke 5 minuten een foto te maken.

3. Wanneer gebruik je een timelapse?

Een timelapse gebruik je als je een bepaald proces versneld wilt weergeven. Vaak zijn het processen die je met het blote oog niet tot nauwelijks kan waarnemen.

Je zou een soort onderscheid kunnen maken tussen 3 groepen processen:

Processen die niet zichtbaar zijn

Sommige processen zijn met het blote oog niet zichtbaar en dan bied timelapse een goede tool om dit wel zichtbaar te maken. Denk hierbij vooral aan lange processen, zoals het openklappen van een bloem, groeiende planten of een jarenlang bouwproces dat in enkele seconden of minuten wordt weergegeven.

Processen die licht zichtbaar zijn

De beweging van wolken is hier wel het beste voorbeeld van. Als je goed kijkt naar wolken, dan kan je vaak duidelijk zien dat ze bewegen. Echter bewegen ze niet alleen, ze veranderen ook van vorm! Door een timelapse van wolken te maken wordt dit proces veel beter zichtbaar wat er vaak mooi uit ziet!

Processen die goed zichtbaar zijn

Veel processen zijn goed zichtbaar, maar alsnog interessant om vast te leggen met een timelapse. Denk hierbij aan de beweging van mensen of auto’s. De versnelling van processen die goed zichtbaar zijn zorgen vaak toch voor gave beelden!

4. Wat zijn de mogelijkheden met timelapsefotografie?

Er zijn enorm veel mogelijkheden met timelapsefotografie. Hieronder een aantal voorbeelden:

Zonsopkomst of zonsondergang

De zonsopkomst of zonsondergang is een prachtig moment om een timelapse van te maken. De verandering van kleur in de wolken en het licht over het landschap werkt erg mooi in een timelapse. Mijn favoriet is de zonsopkomst in combinatie met de beweging van mistbanken!

Transitie van dag naar nacht

De transitie van dag naar nacht of andersom wordt ook wel de ‘holygrail’ onder de timelapses genoemd. Dit heeft te maken met dat de instellingen in de loop van de timelapse veranderd moeten worden om te compenseren voor de veranderende lichtomstandigheden.

Bewegende wolken

Wolken zijn altijd mooi om een timelapse van te maken. Van stormwolken tot schapenwolkjes, elk type wolk heeft zijn charme in een timelapse!

Openklappende bloemen

Openklappende bloemen of het groeien van planten heeft een beetje een onwerkelijk effect. In een paar seconde zie je een bloem open gaan, hoe gaaf is dat!

Timelapse bloemen
Timelapse bloemen

Beweging van sterren

De nachtelijke hemel in een timelapse is fantastisch om te vast te leggen. Het opnameproces is altijd een flinke klus op een ongunstig tijdstip, maar dat heeft ook wel weer z’n charmes. Het resultaat is het zeker waard!

Bouwprojecten

Bouwprojecten zijn ook een bekend onderwerp om timelapses van te maken. Dit kan met korte shots waar later een compilatie van gemaakt wordt.

Maar ook met een camera die het hele bouwproces op een vast punt staat. Als je dit combineert met korte timelapses ontstaat een gaaf geheel!

Meteen weten wanneer er een nieuwe blog online is?

Delen!

Leuke blog? Ik zou het tof vinden als je ‘m zou delen! Dit kan met de knoppen hieronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *