Home / Blog / Tips & Tricks / Wat heb je nodig voor een timelapse? | Hoe maak je een timelapse – Deel 2

Wat heb je nodig voor een timelapse? | Hoe maak je een timelapse – Deel 2

with Geen reacties
In de blogserie ‘hoe maak je een timelapse?’ wordt in 6 delen uitgelegd hoe je een timelapse kan maken. In deel 1 ben ik ingegaan op wat een timelapse nou precies is. Als je die nog niet hebt gelezen check ‘m dan nog even!
In deze blog leg ik uit wat je nodig hebt om een timelapse te maken. Ik geef tevens aan welke materialen ik gebruik en wat interessant is voor beginners.

Let op: Ik wordt NIET door merken betaald om hun producten in deze blog te noemen. Ik plaats enkel producten die ik zelf gebruik of goed vindt!

timelapse maken
Inhoudsopgave

1. Camera

Eigenlijk kan je elke camera gebruiken voor het maken van een timelapse. De enige vereiste is dat er een intervalfunctie op zit of dat je een intervalometer kan aansluiten.

Beginners camera’s

Als je net begint met timelapsefotografie is het niet nodig om het duurste van het duurste te hebben. Ik ben flink wat jaren geleden zelf begonnen met een instapmodel Canon DSLR!

Sony camera’s

Ik ben zelf tegenwoordig fan van de Sony systeemcamera’s. Ik doe hier dan ook de aanbevelingen voor omtrent de camera’s die geschikt zijn voor timelapse.


De sony A7 serie is een prachtige cameraserie met opties voor de beginner tot gevorderde. De Sony A7 systeemcamera is een fullframe camera met prima prestaties en je hebt deze al voor €599,-!

Wil je een nog wat kwalitatievere camera dan kan je ook kijken naar de opvolger van de A7. Ik heb het dan over de Sony A7II systeemcamera.

Ook de Sony Alpha A6000 ICL Systeemcamera is een erg leuke beginnerscamera voor onder de €500,-!

Duurder segment

Als je het maken van timelapses eenmaal onder de knie hebt wil je uiteraard meer en beter. Zo ging het in ieder geval bij mij. Ik ging van een Canon 600D naar een fullframe Canon 6D en vervolgens stapte ik jaren later over naar de Sony systeemcamera’s!

Nu komen we aan bij de camera’s die ik gebruik.

Sony A7RIII

De sony A7RIII is mijn meest gebruikte camera. De dynamic range van deze camera is hoog en de hoge resolutie van 42 megapixel is ook erg fijn. Daarnaast zijn de iso prestaties bij hoge iso waarden super goed. Onderstaand shot heb ik weten te maken met enkel één timelapse shot van 42 megapixel gescaled naar 1080p!

Sony A7III

De sony A7III is het kleinere broertje van de A7RIII, maar ben hier zeker net zo enthousiast over. Het grootste verschil is eigenlijk de lagere resolutie van 24 megapixel. Geen probleem, want dit is natuurlijk meer dan genoeg om tot 6K timelapses te maken! Oke, de prijs is ook wel een interessant verschil natuurlijk.

2. Lenzen

We zijn aangekomen bij de lenzen! Op die mooie bodies moet natuurlijk een stuk glas gezet worden. Optimaal is natuurlijk om een serie lenzen van groothoek tot telezoom in de cameratas te hebben, maar dat is voor de beginner natuurlijk niet te doen.

Het handigst is dus om als beginner een zoomlens te hebben. Als je de Sony A7 of A7II wilt gebruiken kan je deze als set kopen met een zoomlens. Hierdoor ben je als beginner meteen flexibel met een redelijk zoombereik.

Sony A7 met 28-70mm lens.

Sony A7II met 28-70mm lens.

De lenzen die ik gebruik voor timelapse zijn drie verschillende lenzen, waarmee ik eigenlijk al het bereik heb wat ik nodig heb om mijn timelapses te schieten:

Groothoek

De groothoek die ik gebruik is de Zeiss Batis 18mm f/2.8 prime lens. Een super scherpe lens en erg licht, waardoor het een lekkere combi is. Vooral voor timelapses van de nachtelijke hemel is dit een erg fijne lens door de goede prestaties in de hoeken.

Sony Zeiss Batis 18mm f/2.8
Sony Zeiss Batis 18mm f/2.8
Medium zoom

De medium zoom lens die ik gebruik is de Sony 24-70mm f/2.8 GM. Door het zoombereik kan ik veel verschillende scenes timelapsen met één lens. Een redelijk grote hoek op 24 mm en op 70 mm kan je net wat meer detail pakken.

Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Telezoom

De telezoom in mijn kit is de Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS. Met deze lens kan ik de intiemere landschappen timelapsen of juist een mooie close-up van een bouwproces.

Sony 70-200 f/2.8 GM OSS
Sony 70-200 f/2.8 GM OSS

3. Cameratas

Al die kostbare gear moet natuurlijk veilig vervoerd worden. Dit kan erg goed met de simpele, maar erg stevige en goed gevoerde Case Logic SLRC-206 cameratas!

Case logic cameratas
Case logic cameratas

Voor het grovere werk en grote hoeveelheden gear gaat bij mij alles in een camera backpack. De F-stop Ajna, welke ik door de F-Stop ICU’s (Internal Camera Units) perfect kan indelen zoals ik zelf wil. Aanrader!

F-Stop Ajna
F-Stop Ajna

4. Statief

Eén van de meest belangrijke onderdelen voor het maken van een timelapse: een stevig statief! Met hele lichte statieven en mini balhoofdjes is het vragen om problemen. Het minste geringste zuchtje wind of trilling van de grond kan beweging in de timelapse veroorzaken. Natuurlijk is dit in post productie vaak goed te stabiliseren, maar beweging voorkomen is altijd beter!

Ik gebruik verschillende statieven en niet eens de allerduurste. Voor een kleine 200 euro heb je een best mooi setje. Mijn favoriete statief uit mijn set is er eentje van Benro.

Let op bij het uitkiezen van een balhoofd dat deze niet te klein is en geen speling heeft.

Benro statief
Benro statief

5. Intervalometer / Timer

Tegenwoordig hebben veel camera’s een ingebouwde intervalfunctie. Hartstikke handig natuurlijk, maar een externe intervalometer is toch altijd handig om bij de hand te hebben. In sommige gevallen vindt ik een externe intervalometer ook handiger en fijner om te gebruiken. Ze zijn er te vinden van 120 euro tot enkel een paar tientjes.

Goede raad: ga voor die van een paar tientjes, ik heb er na 100.000den foto’s nog nooit problemen mee gehad.

6. Accessoires

Uiteraard kan je met timelapsefotografie enkele accessoires niet vergeten.

Extra batterijen

Extra batterijen zijn een must! Als je een dag op pad gaat zal je niet genoeg hebben aan één batterij.

Lensdoekjes

Simpel, maar altijd handig. Net als bij ‘gewone’ fotografie zijn lensdoekjes in de tas geen verkeerd idee.

Blaasbalg

Ook de blaasbalg mag niet ontbreken. Hiermee kan je stofjes van de lens blazen. Met timelapse nog veel belangrijker: stofjes van de sensor afblazen! Je wilt geen stofvlekje in 400 foto’s! Hierover later meer bij de ‘sensor swabs’.

7. Grijsfilters

In principe kan je zonder grijsfilters (ND filters) prima een timelapse schieten. Maar vaker wel dan niet zorgen grijsfilters voor een veel beter resultaat.

Met ND filters kan je motion blur creëren, wat voor een veel vloeiender resultaat zorgt. Hierover meer in deel 3, waarin ik inga op de instellingen voor een timelapse.

Er zijn uiteraard een verscheidenheid aan verschillende merken, maar ik ben zelf erg tevreden met het systeem van NISI. Deze filters hebben niet tot nauwelijks een kleurzweem, wat erg fijn is. Ik gebruik de volgende set:

NISI V5 Pro Landschap Filterhouder
NISI V5 Pro Landschap Filterhouder

8. Slider met pan & tilt head (niet noodzakelijk)

Beweging in een timelapse met een slider en/of pan & tilt head is erg gaaf, maar niet noodzakelijk! Het heeft alleen maar nut als het ook echt wat toevoegt. Veel timelapses hebben het totaal niet nodig.

Een slider is dus echt NIET iets wat je als beginner moet gaan aanschaffen!

Rick Kloekke TimelapseView
Kessler Crane Slider en pan & tilt head

9. Optionele accessoires

Enkele accessoires die niet noodzakelijk zijn, maar wel er handig! Voor mij zijn ze zeker noodzakelijk, maar voor de beginner niet.

Sensor swabs

Sensor swabs zijn een soort kwastjes waarmee je de sensor kan schoonmaken. Stofjes op de sensor zorgt bij een geknepen diafragma al snel voor vlekjes en dat wil je niet in honderden foto’s! Als een blaasbalg de stofjes dus niet weg krijgt is een professionele schoonmaakbeurt of door het zelf te doen met sensor swabs de enige optie!

Dewheater

Een dewheater is een strip die je om de lens heen kan wikkelen en kan aansluiten op een powerbank. De stip wordt warm en zorgt ervoor dat er geen condens kan ontstaan op het frontelement van de lens. Dit is nuttig bij een koude zonsopkomst of tijdens het timelapsen van de sterrenhemel. Het laatste wat je wilt is dat halverwege de hele lens beslaat. Op te lossen dus met een paar tientjes!

Inbussleutels

Imbussleutels zijn zeker niet noodzakelijk om een timelapse te maken. Echter vindt je ze altijd terug in mijn cameratas. Soms heeft een statief nog wel eens de neiging dat de poten niet heel stevig zitten. Door deze aan te draaien met een imussleutel wordt de boel weer een stuk steviger en zoals eerder geschreven is dat erg belangrijk bij een timelapse!

Tape

Ook tape is handig om bij je te hebben. Ik heb altijd een paar rolletjes elektratape in de tas. Dit gebruik ik om externe accu’s aan mijn statief vast te maken. Als er veel wind staat is het handig om met tape de externe intervalometer aan je statief vast te maken. Hierdoor bungelt deze niet meer los aan je camera waardoor eventuele trillingen worden weggenomen.

Meteen weten wanneer er een nieuwe blog online is?

Delen!

Leuke blog? Ik zou het tof vinden als je ‘m zou delen! Dit kan met de knoppen hieronder.

Timelapse laten maken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *