Home / Blog / Tips & Tricks / Hoe kies je een geschikt interval? | Hoe maak je een timelapse – Deel 4

Hoe kies je een geschikt interval? | Hoe maak je een timelapse – Deel 4

with Geen reacties
In de blogserie ‘hoe maak je een timelapse?’ wordt in 6 delen uitgelegd hoe je een timelapse kan maken. In deel 3 ben ik ingegaan op de camera instellingen voor een timelapse

In deze blog leg ik uit hoe je een geschikt interval kiest voor een timelapse!

Het interval is de tijd die tussen twee foto’s zit. Dus als je elke 5 seconde een foto maakt is het interval 5 seconde.

interval timelapse
Hoe kies je een geschikt inteval voor een timelapse?

1. Hoe schiet je foto’s op een interval voor een vloeiende timelapse?

Het is natuurlijk belangrijk dat het interval waarop de foto’s gemaakt worden gelijkmatig is. Dit lukt je natuurlijk nooit handmatig! Om een vloeiende timelapse te krijgen gebruik je een intervalometer. Veel timers hebben deze functie en ook steeds meer camera’s hebben een ingebouwde intervalometer. Je kan aangeven op welk interval de foto’s gemaakt worden, bijvoorbeeld 5 seconde, en dan wordt er automatisch elke 5 seconde een foto gemaakt.

2. Hoe kies je het juiste interval voor een timelapse?

Het bepalen van een juist interval is afhankelijk van diverse factoren. Er is geen magisch interval waarmee je altijd een perfecte timelapse kan maken.

Wat is het onderwerp?
Het onderwerp is erg belangrijk voor het bepalen van een geschikt interval. Een timelapse van wolken heeft bijvoorbeeld een korter interval nodig dan een transitie van dag naar nacht.

Hoelang duurt het ‘event’ dat je vastlegt?
Als een bepaalde gebeurtenis waarvan je een timelapse wilt maken maar 15 minuten duurt wil je uiteraard een kort interval gebruiken, omdat je anders niet genoeg beelden hebt voor een bruikbare lengte timelapse.

Hoelang moet het shot duren?
Je kan het interval bepalen door te kijken hoe lang het uiteindelijke shot moet duren. Duurt het event 20 minuten en wil je 10 seconde aan timelapse overhouden, dan kan je dat als volgt uitrekenen:

Uitgaande van een framerate van 25 frames per seconde:

20*60= 1200 seconde (dit is hoelang het event duurt)
10*25= 250 frames (dit is hoeveel foto’s je nodig hebt voor een clip van 10 seconde)

1200/250 = 4,8

Als je dus 4 seconde als interval gebruikt heb je in ieder geval foto’s voor een timelapse van 10 seconde.

Wat is de sluitertijd?
De sluitertijd is ook erg belangrijk voor het bepalen van een juist interval. Als je motion blur toepast door het gebruik van ND filters of als je ’s avonds foto’s maakt dan heb je een lange sluitertijd. Het interval moet niet korter zijn dan de sluitertijd.

Stel, je hebt een sluitertijd van 6 seconde, dan is het verstandig om minstens 2 seconde extra te namen in je interval: 8 seconde dus. Uiteindelijk is ervaring erg belangrijk bij het kiezen van een juist interval. Je zult in het begin fouten maken, maar uiteindelijk wordt het iets wat je vanzelf goed gaat doen!

3. Voorbeeld scenario’s voor het kiezen van een juist interval.

Wolken
Timelapse van snelbewegende wolken? Dan volstaat 1 of 2 seconde interval vaak wel. Gaan de wolken wat langzamer? Dan kan je naar 3 tot 5 seconde gaan.

Dag naar nacht transities
Voor een timelapse van dag naar nacht is de variatie groot. Bij steden zit ik vaak op maximaal 7 seconde, terwijl bij een dag naar nacht transitie waarbij sterren tevoorschijn komen 20 tot 30 seconde eerder gebruikelijk is.

Zonsondergang & zonsopkomst
Vaak volstaat 4 tot 8 seconde voor een complete zonsondergang. Echter schiet ik zelf ook wel eens op 1 of 2 seconde, omdat ik bijvoorbeeld genoeg frames wil hebben van een bepaald deel van de zonsopkomst.

De beste regel die je in je achterhoofd moet houden: Je kan beter teveel foto’s hebben gemaakt dan te weinig!

Meteen weten wanneer er een nieuwe blog online is?

Delen!

Leuke blog? Ik zou het tof vinden als je ‘m zou delen! Dit kan met de knoppen hieronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *